Запознай се с Java

Кой не е чувал за Java? Обектно-ориентиран език на високо ниво - сред най-популярните програмни езици в света. Предпочитан от повечето начинаещи програмисти, тъй като има широко приложение.

Нека се запознаем по-добре с него!

В тази статия споделяме с теб основна и полезна информация за Java - къде можем да попаднем на Java, възникване, характеристики и интересни факти.

 

Създаване на Java:

Java е разработен от компанията Sun Microsystems в Калифорния (малък екип от инженери - the Green Team) през деветдесетте години на XX век. Джеймс Гослинг е основният инициатор на езиковия проект.

 

Основна употреба на програмния език:

  • Създаване на мобилни приложения - официалният език, с който се пишат мобилни приложения за Android, е Java
  • Уеб приложения - Ако компанията, в която работиш, разработва мобилни Android приложения,
  • Вградени системи - GPS навигация, Smart уреди

 

Интересни факти:

Приложенията на Java са съвместими с всяка платформа. Това се случва благодарение на факта, че Java кодът се компилира до байтов код, който се чете от Java Virtual Machine (JVM).

Първоначалното имe на Java е било “Oak” (от английски език - дъб), тъй като от работното място на Джеймс Гослинг е имало гледка към голямо дъбово дърво. Причината за смяната му е, че вече имало компютърна компания с това име, а и екипът е смятал, че трябва да се измисли по-благозвучно име.

“Java” не е съкращение от други думи - програмният език е кръстен на ароматния сорт кафе, който се отглежда на остров Ява (Индонезия).

В световен мащаб има над 9 милиона Java програмисти. Да си добър в Java се отплаща многократно - средната годишна заплата на Java програмистите е $97,575.

Компютърни игри като Minecraft и Zuma са писани на Java.

Java и JavaScript са два различни програмни езика, от различни създатели. Java е създаден преди JavaScript. Важно е да се уточни, тъй като двата езика често биват припознавани един с друг. Променливите в Java се дефинират със статичен тип, докато в JavaScript типа на променливите е динамичен.

 

Основни предимства:

 

  • Благодарение на Java, както могат да се изпълняват няколко програми едновременно, така и може да се изпълнява само част от една програма.
  • Java проектите са съвместими с множество платформи.
  • След като веднъж е написан код на Java, той може да бъде използван и в други проекти, вместо всичко това да се пише наново.
  • Java кодът се компилира в байтов код (не може да бъде прочетен от човека), което е мярка за сигурност.

 

 

Въпреки че синтаксисът на Java е по-дълъг от повечето програмни езици, той се счита за един от по-лесните, с който голяма част от начинаещите програмисти започват своето развитие.

 

“Аз не съм невероятен програмист. Аз съм просто добър програмист със стабилни навици.” - Кент Бек

 

Бъди постоянен в своята работа и стремеж! Успехът е следствието от натрупани знания и умения, както и от правилното им приложение.

Ако имаш въпроси или коментари по темата, не се колебай да се свържеш с нас на info@babconsult.bg

Ако имаш желание за реализация в IT сферата, разгледай свободните позиции в сайта ни. Ние, от БАБ Консулт, ще ти съдействаме.

    Сподели с приятели: