Стартъп компании vs развити корпорации

Коя среда е по-благоприятна за служителите?

Все повече започна да се говори за стартъп компании - в обяви за работа, по семинари, ученически проекти, в статии и репортажи  разказват за проспериращите “стартъпове” … Много хора дори не са запознати с реалното значение на термина.

В тази статия ще те запознаем с истинския смисъл на стартъп компаниите. За да имаш по-ясна представа при бъдещо кандидатстване, ще ги съпоставим с вече установилите се на пазара корпорации.

 

Какво представлява “стартъп”?

Какво представлява Стартъп

 

В повечето случаи стартъп е млада компания, с фокус върху създаване на уникален продукт и скоростното му развитие.

Този тип компании се състоят от сравнително малък брой служители. Развитието им включва непрекъснато тестване и преработване на продуктите, увеличаване на потенциалните клиенти и привличане на инвеститори, както и изискване на обратна връзка от потребителите.

Важно е да се отбележи, че “стартъп” не е просто бизнес, който е стартирал наскоро - най-често стартъп компаниите са технологично ориентирани със своите иновации и са предназначени за широка аудитория и бързо разрастване на пазарите.

 

Особености при работата в стартъп компания

 

 • Поемане на повече отговорности - тъй като компаниите разполагат с по-ограничен брой служители, рядко някой изпълнява само една длъжност. Пример: Ако си професионалист в техническата част на работата, може да ти се наложи и да се запознаеш отчасти и със сферите Маркетинг и Счетоводство. Предимството в подобни ситуации е, че обогатяваш своите умения и обща култура. В един момент дори ще се изненадаш колко много знания си натрупал!
 • Няма фиксирано работно време - при стартъп компаниите стандартните работни часове не важат. В името на успеха, мотивацията на служителите ги тласка към повече и повече работа. Разбира се, ако някой се почувства свръхнатоварен, е свободен да си вземе почивка за известно време.
 • Нивата на йерархия са по-малко и служителите разполагат с повече свобода  - всички служители имат право на участие във вземането на решения за организацията и бъдещето на фирмата. Това им дава възможност да се потопят в същинската част на бизнеса и да развият умения за работа в екип, както и лидерски качества.
 • Динамична работна среда - особено в XXI век, неочаквани събития връхлитат непрестанно. Служителите трябва да умеят да се адаптират по най-бързия начин към обстановката, независимо дали е икономическа криза, епидемия, прекалено силна конкуренция, или др.

Някои твърдят, че под влиянието на стрес се раждат гениални идеи.

 

Особености при работата в развита корпорация

Работа в развита корпорация

 

 • Ясно определени роли и наличие на йерархия  - в корпорациите всеки служител има конкретни задачи за изпълнение, които може да усъвършенства с времето, но не и да излиза от рамките на своята длъжност.
 • Големи екипи - корпорациите обикновено разполагат с голям брой служители. Сформирането на големи екипи би ти дало възможност да се учиш от по-опитните и да изграждаш стабилни колегиални взаимоотношения.
 • Правила - процесите в корпорациите трябва да се изпълняват по зададен модел. Целта на правилата е да внесат ред и яснота сред служителите, за да се предотвратят грешки и недоразумения.
 • Заострено внимание към рисковете - някои компании дори наемат специалисти, които изчисляват рисковете и предлагат начини за справяне с потенциални опасности.
 • Усещане за сигурност - големите, развити компании са установени и доказали се с годините пред партньори и конкуренти. Точно затова, ако работиш в развита корпорация, няма място за притеснението “Дали няма да остана без работа, ако фалира фирмата?”

 

 

На въпроса дали стартъп компаниите, или развитите корпорации са по-благоприятна възможност за служителите, трябва да отговориш ТИ. :)

Дали дадена компания би ни харесала, зависи от личността на всеки един от нас - интроверт или екстроверт, организиран или хаотичен, активен или спокоен.

Прочети внимателно особеностите на стартъп и развитите компании и сам ще почувстваш коя е правилната за теб среда.

 

Разгледай свободните позиции на сайта ни и може да откриеш мечтаната работа.

В БАБ Консулт работим и с двата вида компании.

 

Ако имаш нужда от кариерна консултация, не се колебай да се свържеш с  БАБ Консулт на info@babconsult.bg. Ще запишем, удобен за теб, час за разговор с нашите специалисти.

  Сподели с приятели: