Тънкостите на успешното интервю

Препоръки от наш Recruiter, минал и през ролята на HR Manager

Желаеш ли силно тази позиция да стане Твоя? Интервюто е финалният, решаващият етап преди да те наемат на работа. Точно затова е и изключително важно как ще се представиш.

Днес ще споделим няколко полезни съвета как да се подготвиш преди срещата, как да се държиш по време на разговора и какви действия да предприемеш след това, за да направиш възможно най-добро първо впечатление на работодателя.

ПРЕДИ ИНТЕРВЮ

1. Проучи компанията, в която кандидатстваш - от колко време съществува, с какво се занимава, в коя държава се намира централата на компанията и т.н. Ако покажеш деликатно на интервюиращия, че си запознат, той ще отбележи твоята заинтересованост и предвидливост.

2. Ако интервюто се провежда онлайн, се увери, че имаш добра интернет връзкапровери настройките и работата на камерата и микрофона си, направи пробно обаждане с приятел, подсигури си тихо и спокойно място, с минимални външни шумове, за да останеш концентриран и да те чуват добре от другата страна на разговора.

3. Обърни внимание на външния си вид - клишето “по дрехите посрещат…” е много на място в случая. Ако интервюто ще се провежда в офис, те съветваме да избягваш крещящите цветове и пайетите за облеклото си и да заложиш на неутрални цветове като сиво, бяло, тъмносиньо или черно.

Сако/риза + панталон/дънки е подходящо облекло и за двата пола. Разбира се, дамите може да бъдат с пола или рокля, но не много къса и без изрязано деколте.

Парфюмът да бъде лек и ненатрапчив, а гримът - семпъл.

От друга страна, ако позицията, за която кандидатстваш, е в артистичната сфера, може да си позволиш екстравагантно облекло и цветове по твой вкус.

4. Помисли какви въпроси да зададеш на интервюто - може да бъдат свързани с позицията, с очакванията на мениджърите, следващи стъпки или каквото още те вълнува. Обмисли и какво интересно и релевантно със ситуацията би споделил за себе си.

 

ПО ВРЕМЕ НА ИНТЕРВЮ

1. Бъди точен - може да подраниш с 5 минути, но не закъснявай! Не искаш да направиш неприятно впечатление на работодателя още преди да си започнал в компанията…

2. Опитай се да изглеждаш спокоен - не избягвай контакта очи в очи, усмихвай се, не прави нервни движения (игра с косата, потропване, кръстосване на ръцете)

3. Води си записки - това ще събуди усещане в интервюиращия те, че си организиран и последователен човек. Тези качества се ценят особено много в BPO и административната сфера.

4. Задай своите въпроси - Събеседникът ще се зарадва, че проявяваш инициативата да попиташ или споделиш (стига да е в умерени количества).

Важно: не се оплаквай от бивши работодатели и колеги.

5. Благодари за отделеното време в края на интервюто - покажи добри обноски и ще се отличиш от останалите.

6. Поинтересувай се кога ще получиш обратна връзка - по този начин ще направиш услуга на себе си. Чакането в неведение е неприятно - приемливо е да има поставен краен срок. Работодателят, от своя страна, ще отбележи още един признак, че наистина искаш позицията в компанията.

 

СЛЕД ИНТЕРВЮ

1. Благодари писмено - напиши имейл, за да благодариш на интервюиращия те още веднъж за отделеното време - малък жест на внимание от твоя страна.

2. Спазвай обещанията си - ако на интервюто сте се разбрали да изпратиш определен вид документ от вкъщи (например препоръка или актуална автобиография), направи го скоро. Не забравяй, че има и други кандидати и бързото изпълнение на задачата може да бъде твоето предимство пред другите.

3. Потърси обратна връзка -  ако след уговорения срок все още не си получил обратна връзка, отправи запитване по имейл. Възможно е да е възникнал технически проблем, който да е възпрепятствал връзката с теб.

С малко подготовка, приветливо отношение и добри обноски можеш да грабнеш своя събеседник. Покажи най-добрата си страна - интервюто за работа е подходящото време да се презентираш.

 

Надяваме се тази статия да допринесе за подготовката ти за предстоящо интервю и да започнеш работата на мечтите си!

Кандидатствай за работа чрез БАБ Консулт, агенция за подбор на персонал, и ще получиш безплатна подготовка за интервюто със съответната компания. Разгледай обявите ни!

Ако имаш коментари или въпроси по темата, ще се радваме да ни пишеш на  info@babconsult.bg.

 

 

 

    Сподели с приятели: