Рискове за кандидатите + Полезни съвети

Стараейки се да намери идеалната работа за себе си, човек взема прибързани решения и не се замисля за потенциални рискове. Точно от това се възползват измамниците!

Особено след началото на пандемията, когато хората масово започнаха да се интересуват от дистанционна работа, измамите в Интернет се разрастнаха значително.

 

В тази статия ще ти споделим 4 от най-често срещаните рискове за кандидатите и как да се предпазиш от тях.

кражба на информация

 

1. Кражба на лична информация и самоличност

 

Този подход се използва главно за достъп до определени ресурси, за извършване на нелегална дейност чрез чужда самоличност или получаване на кредит от името на оригиналния титуляр. Ако станеш жертва на такъв тип кражба, последиците за теб може да бъдат сериозни - финансови загуби, манипулиране, заплахи …

 

Измамниците успяват да се сдобият с личните ти данни най-често чрез автобиография или ако си попълвал апликация за кандидатстване в Интернет.

 

Важно:

 • Не споделяй твърде лична информация като подробен адрес, номер на лична карта или банкова сметка, когато изготвяш своето CV!

 

 • Ако интервюто с компанията се провежда онлайн, фонът зад гърба ти трябва да бъде изчистен -  без семейни снимки или вещи, издаващи специфична информация за теб.

 

 • Води си записки на кого си изпращал личните си данни - може да си търсиш правата в определени ситуации.

Работа без заплащане

 

2. Работа без заплащане в несъществуваща компания

 

Голяма част от търсещите работа се подлъгва от привлекателни обяви за позиции, осигуряващи висока заплата, с малко задължения. Кандидатът бива одобрен сравнително бързо от работодателя и постъпва на работа.След месец или повече служителят все още не е получил първата си заплата, а в последствие се оказва, че въпросната фирма е “изчезнала” …

 

Важно:

 • Проучи добре фирмата, за която искаш да кандидатстваш - от колко време съществува, къде се намира централата, с каква дейност се занимава основно, колко служители има, както и може да потърсиш коментари на настоящи и бивши служители. В противен случай, много бързо ще попаднеш в капана на несъществуваща фирма с користни цели.

 

 • Работодателят не се интересува от компетенциите и предишния ти опит, а те кани в компанията? Повод за съмнение!

 

 • Ако комуникираш единствено и само чрез чат с компанията и няма други обявени контакти - замисли се!

Хакване на акаунт

 

3. Хакване на акаунт / вируси

 

Някои измамници използват групите за хора, търсещи дистанционна работа в социалните мрежи. Обявяват конкретна позиция в съответните групи или пишат директно на конкретни потребители. От кандидатите се изисква да се регистрират в специална платформа (след като се регистрират, профилът им ще бъде хакнат). Разбира се, има още многобройни сценарии, затова трябва да бъдеш изключително внимателен.

 

Важно:

 • Не кликвай веднага върху линк, който видиш. Първо помисли! Прецени! Това е един от най-старите методи за хакване на акаунт в социалните мрежи.

 

 • Проследявай имейлите, които получаваш от компаниите, обърни внимание на името - може да е добър опит за имитация (така известните Phishing emails, целящи посещението ти на користни уеб страници и ограбване на лични данни)

 

 • Внимавай къде въвеждаш своите потребителско име и парола! Не го прави безразсъдно. Има специални програми, представени под различни форми (пример: “Влезте в профила си във Facebook, за да отворите страницата.”), целящи извличането на този тип секретна информация.

измама за пари

 

4. Измама за пари

 

При кандидатстване работодателя не трябва да изисква да плащаш каквото и да било - нито за обучение, нито за прикачване на CV в платформа, нито за процеса по наемане. Разбира се, някои хора се опитват да подлъжат тези, които не са запознати с това.

 

НО има платформи за безопасно търсене на работа, които са платени - те са си напълно легални.

 

Важно:

 • Ако позицията, чиято обява си видял чрез реклама във Facebook или Instagram, звучи прекалено добре, за да е истина …, най-вероятно не е истина.

 

 • Не се съгласявай да плащаш големи суми при постъпване на работа - най-вероятно има уловка и няма да си възвърнеш средствата.

 

 

Опасности могат да дебнат във всяко кътче в Интернет, затова трябва да бъдеш изключително внимателен в търсенето на работа - все пак търсиш работа, за да започнеш да печелиш повече средства, а не за да загубиш личната си информация и финанси.

 

Запомни съветите от тази статия и със сигурност ще надвиеш предстоящи опити за измама.

 

Разбира се, и сред престъпниците има професионалисти, които определено знаят какво правят и измамата не може да бъде уловена нито на пръв поглед, нито след проверка. Затова, за пълна твоя сигурност, се обърни към БАБ Консулт, агенцията за подбор на персонал! Ние ще те насочим към коректни и доказани работодатели, с които сме изградили стабилни професионални отношения, работим открито с клиентите си и винаги даваме обратна връзка.

 

Ако имаш коментари или въпроси, ще се радваме да се свържеш с нас на info@babconsult.bg

 

 

 

“Сигурният начин да бъдеш измамен е да мислиш за себе си по-хитър от другите.

Франсоа дьо ла Рошфуко

  Сподели с приятели: