Как владеенето на чужди езици ни изстрелва към успеха?

Колко чужди езика владееш? Съвременните ученици в България са длъжни да изучават минимум 2 чужди езика. Чудиш се защо Министерството на образованието и науката е отправило такова изискване? По този начин се дава шанс на младите хора да просперират в бъдеще.

В тази статия ще ти споделим предимствата на чуждите езици в кариерен план.

izobilie_ot_rabotni

 

Изобилие от работни позиции (доходоносни)

Преводач, екскурзовод, преподавател или служител в колцентър са, може би, първите професии, за които си се сетил. Това са най-популярните позиции и са заели ролята на стереотипи.

НО … В много други сфери, говориш ли друг език, имаш огромен шанс за развитие - маркетинг, логистика, връзки с обществеността, политика, човешки ресурси, счетоводство, мениджмънт, IT и т.н.

Служителите, владеещи чужди езици, получават значително по-висока заплата от други на същата длъжност. Причината за това е, че работодателите са наясно със сложността и важността на всеки от конкретните езици за фирмата. Освен това на служителите полиглоти им се налага да бъдат мултифункционални и да мислят на няколко езика едновременно.

pridobivash_uverenost

 

Придобиваш увереност

Появява се испанец, който не знае български или английски, а никой наоколо не е учил испански език… За щастие, ти говориш перфектен испански и спасяваш положението!

Твой познат трябва спешно да напише изряден имейл на немски език, но не е наясно с граматиката, нито знае достатъчно думи. За щастие, ти си там, за да му помогнеш!

Когато си на почивка в Италия, навсякъде около теб има табели на италиански. Твоите приятели се затрудняват с тълкуването на надписите. Разбира се, това не е проблем за теб, тъй като си го учил в училище - превръщаш се в ядрото на компанията. Твоите знания са нужни във всеки един момент.

С тези примери искахме да ти покажем колко ценен си всъщност, когато владееш чужди езици.

Не се притеснявай, когато ти предстои интервю за работа. Със сигурност автобиографията ти е била обстойно разгледана и езиковите умения са грабнали вниманието на работодателя. Това, което се иска от теб, е да докажеш възможностите си.

svobodna_komunikaciq

 

Свободна комуникация с чуждестранни партньори

Искаш да разшириш своята фирма, както и своите бизнес контакти? Разбира се, за документалната част имаш нужда от лицензиран превод.

Устната комуникация е решаващ фактор в изграждането на добри отношения с партньори от чужбина. Симултанните преводачи се заплащат скъпо, затова ако говориш конкретния език, може да си спестиш множество разходи по преводачи.

Разговаряш ли лично с чуждестранния си събеседник, без посредници, изграждаш доверие между двете страни и по-силна емоционална връзка. Освен това твоите лингвистични умения ще събудят респект в потенциалния ти партньор.

razvivash_umeniq

 

Развиваш уменията и умствената си дейност

Умелата употреба на даден език изисква постоянно да се научава по нещо ново, периодично да се припомнят лексиката и граматиката, както и да се практикува!

Чужд език се учи най-лесно (и полезно) чрез гледане на предавания и четене на книги или статии. По този начин обогатяваме не само своята лексика, но и разширяваме познанията си в разнообразни сфери на развлеченията и науката.

Най-успешно развитие в кариерата си имат хората, които работят и над личностното си развитие!

Всички тези дейности оказват благоприятен ефект на мозъчната дейност. Ученето на език повлиява положително на нашата креативност, памет и концентрация.

Умът трябва да бъде в кондиция, ако искаме да бъдем продуктивни и да постигаме своите цели в най-оптимални срокове.

edna_krachka

 

Една крачка към стратегията

Навсякъде по света бизнесмените и работодателите имат различна перспектива и разбиране за “правилното”. Започнеш ли да учиш даден език, правиш първата крачка към това да разбереш нагласите на определени групи хора в дадена страна. С времето, когато усъвършенстваш знанията и уменията си (не само за конкретния език, а и за страните, в които го употребяват), ти ще знаеш как да подходиш стратегически както с клиенти, така и с бизнес партньори.

 

Познаването на чужд език е богатство! Чрез него имаш шанса да се потопиш в най-различни култури и да научиш изключително много за света.

Надяваме се тази статия да те е мотивирала да продължаваш целеустремено да учиш чужди езици и ги прилагаш най-ползотворния за теб начин.

Ние, от БАБ Консулт, ще ти предложим различни позиции с чужди езици в големи и успешни компании. Разгледай обявите тук, на сайта ни.

Ако имаш коментари или въпроси, не се колебай да ни пишеш на info@babconsult.bg

    Сподели с приятели: