Burnout - как дa победим стреса на работа?

Чувстваш ли се изморен и демотивиран от своята работа? Трудно ти е да се концентрираш, страдаш от главоболие и си раздразнителен? Това определено нанася щети върху психичното, а дори и физическото здраве …

Burnout (в превод “прегаряне”) представлява крайното емоционално изтощение, най-често резултат от хроничен стрес в работата или потъване дълбоко в рутината.

Тази статия ще ти издаде добри, изпитани практики как да преодоляваш стреса и монотонното ежедневие, така че да не се стига до свръхизтощение.

Sortirai_svoite_angajimenti

 

1. Сортирай по важност своите ангажименти

 

Всяка от задачите ти е с различен обем, затова трябва да определиш кои да бъдат изпълнени в най-кратък срок. Когато имаш ясен план в главата си и работиш последователно, ще бъдеш спокоен в края на работния ден, че най-спешните задачи са отметнати.

Ако списъкът с ангажименти за деня е прекалено дълъг и непосилен за възможностите ти, сподели с работодателя си и направете заедно разчет на дейностите + приемливи срокове.

suzdai_si_komfort

 

2. Създай си комфорт

 

Без значение дали работиш в офис, или от вкъщи, атмосферата допринася за емоционалното ти състояние и мотивацията ти за работа! Когато служителите се чувстват на място и ходят с удоволствие на работа, продуктивността се повишава значително.

Пусни си приятна музика, сложи снимка на любим човек на бюрото си, аранжирай по твой вкус … Нека бюрото ти да бъде “твоето местенце”. 

izpolzvai_pochivkata_si

 

3. Използвай почивките си пълноценно

 

Почивките са онази част от работния ден, в която можеш най-ефективно да разчупиш рутината. Ако през почивката си отделиш време на приятна за теб дейност, ще се чувстваш по-пълноценен и удовлетворен в края на деня.

Не потъвай в социалните мрежи! Те са “енергиен вампир” - няма да усетиш кога е приключило времето ти за отдих, както и няма да си си починал качествено (всички знаем, че екраните облъчват).

Не знаеш какво да правиш през почивката, освен да се храниш? Освежи се, разходи се и подишай чист въздух, прочети няколко страници от любима книга или пообщувай с колегите си.

dvijenie

 

4. Движение

Повечето от нас нямат мотивация да спортуват след работа, защото са изморени. Въпреки това движение трябва да има - то се отразява благоприятно на тонуса, настроението и здравословното ти състояние!

Не е нужно да тренираш интензивно, ако наистина нямаш сили след работния ден. Може да отидеш пеш до офиса или с колело (ако работиш от вкъщи, можеш да направиш няколко подскока, да си пуснеш любима песен и да потанцуваш), а в интернет ще откриеш полезни тонизиращи упражнения, които можеш да изпълниш за 5-10 минути.

Спортните игри сближават и разведряват - раздвижи се със семейството или с приятелите си!

razgranichavai_rabotnoto

 

 

5. Разграничаване на работата и свободното време

Изкушаваш се да изпълняваш задачи дори и след работно време? Чудесно е, че си всеотдаен, но нека това не бъде за сметка на почивката и емоционалното ти здраве …

Възползвай се от свободното си време - почивай си, забавлявай се, наслади се на близките и хобитата си.

Когато работиш на хонорар, се увличаш в старанието си да постигаш максимални резултати и разграничаването на времето се оказва по-сложно. Опитай да фиксираш конкретни работни часове, а останалата част от деня посвети на себе си.

 

Запомни тези съвети и много скоро ще се сбогуваш с “прегарянето”. Щом се чувстваш добре на работното място, щом създаваш спомени и се движиш, рутината няма да ти се отрази негативно. Организирай времето и задачите си правилно и ще ограничиш стреса!

 

Ако имаш въпроси или коментари по темата, ще се радваме да ни пишеш на info@babconsult.bg

 

“Ако се измориш, се научи как да си почиваш - не се отказвай!” 
- Банкси

    Сподели с приятели: