7 канала за търсене на работа

Искате да започнете нова работа, но не знаете къде да потърсите предложения? За щастие, живеем във време на изобилие от възможности! Съвременният свят предразполага работодателите да представят своите вакантни позиции на различни места и по-най-различни начини.

С тази статия ще Ви издадем 7 наистина ефективни начина да откриете най-подходящата за Вас работа.

Платформи за търсене на работа

 

1.  Платформи за търсене работа

Изключително популярен метод. Всяка страна си има няколко основни сайта, в които почти всички компании обявяват свободните си позиции и там масово се търси работа. Сайтовете имат специални филтри, които улесняват търсенето – отбелязваш град, сфера, чужди езици и излизат предложения, отговарящи на условията ти. За кандидатстване/За да те забележат е необходимо само да изпратиш CV  и мотивационно писмо (невинаги е задължително), след това работодателите се свързват с теб.

А има ли недостатъци? – Кандидатстваш и чакаш… Не получаваш никаква обратна връзка и не знаеш къде е проблемът – дали в CV-то ти, или просто по-рано са избрали друг кандидат.

 

Агенции за подбор на персонал

2. Агенции за подбор на персонал

Агенциите са най-верният приятел на служителите! Ние, от BAB   Consult ЕООД, сме многократно доказал се сътрудник на хората, търсещи работа. Ще те консултираме и ще ти предложим алтернативи за компании и позиции, отговарящи на желанията и нуждите ти.

Доверявайки се на агенция за подбор на персонал, спестяваш време и усилия, както и получаваш предимство пред останалите кандидати. Имаме изградена връзка с големи и коректни български и международни компании, познаваме се с мениджърите и управляващите им лица – Ние ще те препоръчаме, ще те представим в най-добрата светлина и ще защитаваме интересите ти.

Надежден партньор сме, защото работим само и единствено с коректни партньори – фирми, в които самите ние бихме работили. Винаги даваме обратна връзка и се отличаваме с отношението си!

 

Социални медии

3. Социални медии

Кой не прекарва време в социалните мрежи? В последно време все повече работодатели решават да се възползват от обстоятелствата и да публикуват обяви, насочени към определена аудитория, във Facebook, Instagram и LinkedIn.

В LinkedIn  можеш да обявиш, че търсиш работа в конкретна сфера и активните представители на Човешки ресурси ще се свържат с теб + може да потърсиш профили на HR специалисти и сам да се свържеш с тях.

Във Facebook и Instagram  голяма роля играят рекламите, както има и специални групи (главно за Фрийлансъри), в които активно се търси и предлага работа.

Важно!: Трябва да бъдеш много внимателен да не попаднеш в капана на някоя измама, тъй като напоследък мошениците са се задействали активно в социалните мрежи.

 

Корпоративни и фирмени сайтове

4. Корпоративни/фирмени уебсайтове

Влизаш в сайт на някоя фирма, можеш да се информираш за целите и изискванията им, да разгледаш свободните им позиции, както и да приложиш своето CV и мотивационно писмо директно в сайта (много компании оставят такава възможност). Дори да не търсят в момента служители, твоята активност и мотивация ще им направи добро впечатление и след време сами ще те потърсят.

 

Препоръка от приятели и познати

5. Препоръка от приятели и познати

С какво се занимават твоите познати? Поинтересувай се – може да ти е от полза! В някои компании има програми „Препоръчай приятел”.

Ако имаш приятел, който се занимава с recruiting, само може да спечелиш! Той сигурно има изградени връзки с най-различни фирми и знае предимствата и недостатъците на всяка от тях.  Ще ти предложи най-добрите компании и ще ти препоръча подходящите за теб позиции, тъй като познава и теб, и съответния работодател.

 

Дни на кариерата

6. Дни на кариерата/професионални събития/

Ако си активна личност и обичаш да посещаваш най-различни събития, този метод за търсене работа определено ще ти бъде полезен и интересен. Ще срещнеш съмишленици, ще добиеш обща представа за много фирми (условия на работа, идеи, как селектират кандидати и т.н.) и можеш да разговаряш лично с работодателя, в чиято фирма би искал да се присъединиш.

Недостатъкът е, че има изключително много кандидати, често атмосферата е напрегната и е възможно добрите възможности да те подминат.

 

направи първата крачка

7. Направи първата крачка

Един непопулярен, но много ефективен начин е да се свържеш директно с някоя фирма, която харесваш, дори да не си срещнал обява преди това. Напиши имейл (добре структуриран и граматически издържан!), обади се по телефона, уреди си среща или отиди директно в офиса им по „старомодния начин“.

Бъди убедителен и уравновесен – или ще те поканят на работа, или ще влезеш в списъка им с приоритетни кандидати, стига да си подходящ. В такава ситуация добрата подготовка е от особено значение – портфолио, познания за компанията и да знаеш как можеш да допринесеш за съответната компания.

 

Тези седем метода са тествани с годините в практиката и определено са довели до успех при много кандидати. Надявам се статията да те е мотивирала да използваш някои от начините и да откриеш мечтаната работа. Ако имаш въпроси или коментари, може да ни пишеш по всяко време на info@babconsult.bg.

    Сподели с приятели: